Hvordan fortæller vi børnene at vi skal skilles?

Ingen brud er ens og ofte er vi ikke enige om at bryde forholdet, den ene vil gerne forlade og den anden vil ikke forlades. Den ene føler at forholdet er færdig, er ulykkelig eller kan ikke se fremtiden sammen. Den ene har stadig følelser for den anden, frygter at blive alene eller håber stadig. Den slags brud er ofte fyldt med tårer, skyld, vrede, appelleren til at prøve, afvisning o.lign..
Mange forældre bekymrer sig om hvordan deres beslutning om at bryde deres parforhold vil påvirke børnene. Mange har læst om hvor skadelig deres brud kan være for børnene, de frygter det værste. Mange par har overvejet at blive sammen af hensyn til børnene. At skulle fortælle børnene at vi skal skilles, er noget af det sværeste mange forestiller sig. Så hvad skal vi være opmærksom på omkring vores børn, hvis vi går fra hinanden?

Sæt ikke børnene imellem jer.
Dette betyder at vi ikke taler dårligt om den anden forælder, ikke beder børnene vælge mellem forældrene og ikke giver børnene ansvaret for at træffe aftaler når det er for små.

Tal sammen med børnene.
Forklar jeres brud med ord og begreber der er forståelige for børnenes alder f.eks. "Mor og far er ikke mere glade sammen" eller "Mor og far elsker ikke hinanden mere".

Forsikker børnene om at jeres brud ikke er deres skyld og at I begge elsker dem meget højt.
Fortæl børnene, at I stadig vil være deres forældre og vil være sammen med dem og lave ting sammen.

Fortæl børnene hvad der skal ske.
Forklar børnene hvem der skal bo hvor og hvordan aftalerne vil være. Forsikker dem om hvad der ikke vil ændre sig f.eks. Skole, aktiviteter, kammerater etc.

Giv børnene lov til at have deres følelser eller ikke at være klar til at sætte ord på deres følelser.
Nogen børn vil græde, nogen vil stille spørgsmål og andre vil spørge om hvad de skal have at spise til aftensmad. Hvis de udtrykker følelser, er det vigtigt at anerkende deres følelser og ikke skubbe dem væk. Det kan føles meget hårdt, da børnenes følelser vil udløse stærke følelser hos dig selv. Hvis de ikke udtrykker deres følelser, er det nyttigt at fortælle dem, at de altid kan tale med dig når følelserne kommer.

Tal med børnene før nogen flytter, men ikke alt for langt frem.
At fortælle mindre børn det få uger inden flytninger fungerer almindeligvis bedst men teenagere behøver længere tid. Det er hjælpsomt for børnene at de ser hvor den forældre der flytter, skal bo før han/hun flytter. 

Hvordan vælger jeg terapeut?

Når man skal vælge terapuet kan det være svært at vide hvilke kriterier man skal vælge udfra …

Skænderier

Det nytter ikke noget at skændes – men det kan være befriende. Når to mennesker skændes, mener den ene, at han...