Lykkeligt liv med lykkepiller?

Lykkeligt liv med lykkepiller?

Lykkepille-epidemien er dybt skadelig og må stoppes. Man skal have lov til at være ked af det uden at få en psykiatrisk diagnose og blive sat i livslang behandling, fordi man ikke kan holde op igen. 350.000 tager lykkepiller i Danmark! Selv om det er godt for nogen, er det alt for mange, fordi en depression plejer at gå over igen efter få måneder, også uden behandling.

Hvad er det, der gør at så mange mennesker har brug for lykkepiller, der kan umuligt være så mange mennesker der har en depression? Især når der er en del alvorlige  bivirkninger så som manglende sexlyst, kvalme, hovedpine, feber, rysteture, panikanfald og hallucinationer og stor risiko for afhængighed?
Depression kan give forstyrrelser i sexlivet, men i en undersøgelse, hvor ingen havde problemer, før de begyndte på lykkepiller, fik halvdelen seksuelle problemer, fx nedsat libido eller manglende evne til at få orgasme, også for manden, og hos ca halvdelen i meget forstyrrende grad.

Der er ingen tvivl om, at pillerne på en eller anden måde påvirker hjernen, men ingen ved præcist, hvad der sker i hjernen, når man får lykkepiller. I biokemisk forstand ved vi ikke, hvorfor folk bliver deprimerede, og lykkepiller genopretter ikke en forstyrret balance i hjernen. De skaber tværtimod en kemisk ubalance, hvilket netop er grunden til, at folk bliver afhængige og ikke kan stoppe igen.
For mange år siden kom psykiatere med en teori om, at depression skyldes en kemisk ubalance i hjernen – en ubalance, som skyldes mangel på stoffet serotonin, men teorien er aldrig blevet bevist. Pillerne kan virke helt forskelligt i forskellige mennesker, så nogle fx bliver søvnige, mens andre bliver ekstra energiske.

Diagnosen stilles i almen praksis efter en kort konsultation og ved hjælp af et spørgeskema som er uspecifikt og 1/3 af diagnoserne er falsk positive. Flere patienter med stress er fejlagtigt diagnosticeret som depressive gennem flere år.
Den test man bruger, er så elendig, at hvis man screener 100.000 raske, vil man fejlagtigt konkludere, at 36.000 af dem har depression. Man siger så, at testen skal følges op af en bedre test, men i en travl hverdag vil mange springe dette over og udskrive en recept på en lykkepille.

Vi lever i et samfund hvor vi har læger til at overbevise folk om, at ting skal forklares ved diagnoser. Mange ønsker lykkepiller, for så er der en årsag til at de opføre sig som de gør og lægen er enig - ellers ville han ikke havde givet dem medicinen.
Der er et enormt markedsføringstryk på lægerne. Alle medicinalfirmaerne sender lægemiddelsælgere rundt til lægerne, og de markedsfører præparaterne på mange andre måder, fx ved industrisponsorerede såkaldte efteruddannelsesmøder, hvilket er markedsføring forklædt som uddannelse.

Som Professor, Dr.Med. Peter Gøtzsche siger: ”Man medicinerer flere hundrede tusinde danskere, der ikke er syge. De trænger "bare" til menneskelig varme, fællesskab, et mål at arbejde for eller generel mening med livet ...”


Hvordan vælger jeg terapeut?

Når man skal vælge terapuet kan det være svært at vide hvilke kriterier man skal vælge udfra …

Lær at lytte

Der findes flere følelser end ord til at beskrive dem. Det som der udtrykkes og gives rum til, får gode vilkår og...