Der er mange forskellige problemer og konflikter i et parforhold og her præsenteres du for nogle af de mest forekommende. Nedenstående er udarbejdet på baggrund af den amerikanske forfatter John Bradshaw’s ”Post Romantic Stress Disorder”. De 20 omtalte problemer skal bruges udelukkende til selvreflektion og ikke som en test eller facitliste. Hvis du genkender nogle af problemerne som dine og ikke ved hvordan du skal løse dem, så vil parterapi være en metode hvor du og din partner kan få den nødvendige støtte til at komme videre.

1. Gentagne konflikter – uden effektiv løsning.

De 3 mest forekommende ægteskabskonflikter handler om:

  • Kontrol og enighed om økonomi og penge.
  • Hyppigheden af sex og erotik
  • Familie anliggender

Bemærk, at det ikke er selve konflikten, men mangel på løsning der skaber jeres ægteskabsproblemer.

2. Øget magtkamp. -Hvor I hver især er overbevist om, at jeg er bedre, og/eller mere ”rigtig” end min partner. Skærmydslerne fortsætter med større hyppighed, større intensitet og med våbenhvile indimellem.

  • I holder regneskab med hvem der gør hvad – I angriber og kritiserer hinandens bidrag – eller manglende bidrag til relationen og I fokuserer på problemerne frem for løsningerne
  • I angriber og kritiserer hinandens forskelle og skaber selv nedadgående spiraler fyldt med foragt, manglende respekt og skam.

3. Tilbagetrækning/isolation

  • Kritik fører til angreb
  • Angreb fører til skam
  • Skam fører til tilbagetrækning
  • Tilbagetrækning fører til isolation

Hvis I behandler hinanden som fjender, kan det kun ende med at en af jer enten overgiver sig eller indstiller beskydningen. Din partner burde være din bedste ven. Når du behandler din partner som en fjende, vil han/hun reagere som en fjende – ved forsvar, angreb eller tilbagetrækning.

4. Hyper sensitivitet På et eller andet tidspunkt bliver kampene en måde I relatere jer til hinanden på. Og jo mere I praktiserer det, jo bedre bliver I og der er en overhængende fare for at det bliver ”måden vi er sammen på”. I er altid på vagt overfor hinanden og bruger hver især meget energi på at passe på jer selv.

5. Fejlfortolkning Hypersensitivitet og forsvar fører til fordrejning af de beskeder I afsender og fejlfortolkning af de beskeder i modtager f.eks. er det ofte at kommunikations sammenbrud og dobbeltbetydende beskeder sender signaler om krig.

6. Følelsen af krænkelse bliver forværret – af vedvarende overhalinger og  ydmygelse  i form af skældsord og nedvurdering. Også jeres trusler om at forlade relationen, sårer den som I elsker mest.

7. Umiddelbart vil I undslippe smerten og flygte fra relationen – I skaber mere forladthed – undvigelsen giver sig udtryk på mange forskellige måder, som I ikke altid er opmærksomme på f.eks mere TV, alkohol, shoppig, arbejde osv.

8. I er knyttet sammen gennem ”Ensomhedens terror”. I vender tilbage til, eller bliver i en ulykkelig relation for at undgå at blive alene og føle ensomheden.

9. Jeres relationen er indviklet, og uden engagement – mere forladthed – den største ensomhed oplever vi sammen med et andet mennesker – ikke alene. Det er smertefuldt.

10. Utilstrækkelige følelser – I er ude af stand til at skabe gode følelser på en sund måde sammen. I giver op og stopper med at prøve og bliver følelsesmæssig lammede.

  • uden følelser betyder intet noget – med følelser betyder alt noget.

11. Barndommens følelser/oplevelser indhenter jer. Spontan alders regression forekommer og fremkalder barnlige følelser og adfærd hos jer begge. Måske gentager i jeres forældres reaktioner?

12. Forskellighed behandles som trusler – grænse problemer, hvor usikkerheden og frygten for at den anden skal overskride ens egne grænser – eller hvor I overskrider partnerens grænse. Det som før var spændende og tiltrækkende, er nu en trussel.

13. Trekanter opstår: En 3 part bliver en del af relationen. I har måske udenoms affærer eller I trækker et barn ind i relationen for at undgå intimitet.

14. Tilknytning på tværs af generationer. Et barn biver måske den ”specielle”, surrogat søskende, fars pige, mors dreng, lille prinsesse o.lign. Tilknytning på tværs af generationerne opstår, når der er en alliance mellem den ene forældre og barnet mod den anden forælder. Barnet føler enten, at det kommer i klemme eller at ”Jeg er mere vigtigt end den ene forældre for den anden”.

15. Du undgår din partner ved at engagere dig i en ”afhængighed”, f.eks. arbejder for meget eller fantaserer eller leger med muligheden for at ekskludere den anden. Du bortleder din energi til de ting, der giver dig en illusion om lindring og ro.

16. Du øger foragten overfor sin partner hvilket fører til en re-definition af relationen. – hvad gør det ved vores relation og hvordan er vores relation nu?

17. Mangel på fælles interesser eller tid sammen. Der er påkrævet at I tager jer tid sammen og/eller har noget fælles at mødes om for at I kan være involveret i hinanden.

18. Tab af opmærksomhed overfor partnerens behov.

19. Manglende interesse overfor partnerens behov.

20. Manglende evne til at kende/udtrykke egne behov. Det er essentielt at kunne mærke og være opmærksom på egne behov, ellers taber du kontakten til dig selv. Det er vigtigt at du gennem opmærksomheden får udtrykt dine behov overfor din partner, så han har en mulighed for at imødekomme dem eller tage stilling til dem.

Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen og til analyseformål. mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse, samt til analyseformål. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk